WIE IS BUREAU WIBAUT?

Bureau Wibaut is een collectief van 20 journalisten. Ieder werkt voor zich, maar we slaan ook regelmatig enkele handen ineen.
Onafhankelijke journalistiek is onze basis – aangevuld met allerlei projecten die we in opdracht en in nauw contact met klanten uitvoeren. Onze specialisaties variëren van wetenschap en politiek, tot cultuur, lifestyle, sport en geschiedenis. Bijna alles dus.

20 JOURNALISTEN SCHRIJVEN OVER WETENSCHAP, POLITIEK, CULTUUR, LIFESTYLE, SPORT EN GESCHIEDENIS.

HET WIBAUT-TEAM

JOP DE VRIEZE
JOP DE VRIEZEWETENSCHAPSJOURNALIST
Wetenschapsjournalist die aan onderzoeksjournalistiek doet, op grensvlak van (medische) wetenschap, politiek en maatschappij. Daar waar het schuurt. Een van de oprichters van Bureau Wibaut. Schrijver van Allemaal Beestjes. Corona- en vaccinatiespecialist. Schrijft oa voor Science, New Scientist en De Groene en werkt voor Nieuwsuur.

jopdevrieze.nl

JASPER VAN VUGT
JASPER VAN VUGTJOURNALIST
Werkt op het grensvlak van muziek, journalistiek, cultuur, educatie, radio en talentontwikkeling voor o.a. OOR, Trouw, Jazzism, Buma/Stemra, Stichting GRAP en Sena. Tevens docent School voor Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht.

jaspervanvugt.nl

LINDA SAMPLONIUS
LINDA SAMPLONIUSJOURNALIST & SCHRIJVER

Schrijft veel over vrouwen en carrière. Houdt van persoonlijke verhalen waar kleine, haast onzichtbare details een grote rol spelen. Is ook thrillerschrijfster en debuteerde met Koelcel.

lindasamplonius.nl

MIRKE KIST
MIRKE KISTPODCASTMAKER
Audiomaker en lid van het illustere Nederlands-Vlaamse audiocollectief SCHIK. Bekend van Bob, El Tarangu en De Erfenis. Kist (1991) behaalde de Master Drama-Woordkunst aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. In 2014 won ze de Korte Golf Radiowedstrijd met Twister. Naast haar werk als radiomaker, schrijft ze ook. In 2015 won ze de juryprijs van schrijfwedstrijd WriteNow! Ze publiceerde onder andere in Das Magazin, De Titaan en schreef een serie columns voor Trouw.nl.
VEERLE CORSTENS
VEERLE CORSTENSCULTUURJOURNALIST

Maakt interviews met acteurs, regisseurs, muzikanten en andere culturele lieden. Schrijft die meestal, maar blijkt ook een fijne radiostem te hebben. Schreef Met een klap van de hamer, een jeugdboek over de rechtspraak.

schrijfsel.nl

MARIEKE BUIJS
MARIEKE BUIJSWETENSCHAPSJOURNALIST

Schrijft over wetenschap, natuur en mensen voor o.a. Psychologie Magazine, Quest, Algemeen Dagblad, OneWorld, Het Parool en NtvG.

mariekebuijs.net

KRIJN SOETEMAN
KRIJN SOETEMANWETENSCHAPSJOURNALIST
Schrijft, maakt video’s en wil een steengoede NL-podcast beginnen. Daarnaast goed bekend met bitcoin en veel van zijn afgeleiden onder de noemer ‘blockchain’. Ook kunsthistoricus met architectuur en stedenbouw als expertise.
ksoeteman.nl
JANNO LANJOUW
JANNO LANJOUWVOEDSELSPECIALIST
Journalist, programmamaker, dagvoorzitter en researcher gespecialiseerd in voedselonderwerpen: van landbouw tot eetcultuur. Janno is een van de oprichters van het Food Film Festival.
Storybord.nl
SARAH HAAIJ
SARAH HAAIJINTERNATIONAAL JOURNALIST

Schrijft over mensenrechten, arbeidsomstandigheden en spanningen tussen hulp & handel. Haar stukken verschijnen o.a. in The Guardian, De Correspondent, Trouw en OneWorld.

sarahhaaij.nl

JOËL BROEKAERT
JOËL BROEKAERTCULINAIR JOURNALIST

Schrijft over voedsel, restaurants en eten in algemene zin. Is culinair columnist voor Vrij Nederland en restaurant-recensent voor NRC. Maakt een televisieprogramma voor NPO2. Tevens te boeken als spreker en debatleider.

RIANNE VAN DER MOLEN
RIANNE VAN DER MOLENJOURNALIST
Schrijft graag over maatschappelijke onderwerpen en persoonlijke thema’s. De laatste jaren voor onder meer AD Magazine, Villamedia, Psychologie Magazine en Sena Performers Magazine.
riannevandermolen.nl
ROSANNE KROPMAN
ROSANNE KROPMANJOURNALIST EN EINDREDACTEUR
Alleseter. Werkt o.a. voor De Correspondent, De Volkskrant, Trouw en Het Parool en schrijft daarnaast een boek over Sobibor.
kropmanmedia.nl
MINA ETEMAD
MINA ETEMADJOURNALIST EN PODCASTMAKER
Schrijft over dierenrechten en kunst en cultuur. Doet ook research- en redactiewerk, onder andere voor VPRO Nooit Meer Slapen. Maakt samen met anderen de podcast Het Cult-Uur.
minaetemad.nl

BRECHTJE KEULEN
BRECHTJE KEULENJOURNALIST/PODCASTMAKER
Maakt verhalen over mensen die aan de zijlijn van de samenleving staan, zoals daklozen en ongedocumenteerden. Onderzoekt het beleid, de structuren en de mechanismen die ervoor zorgen dat de een wel mee kan doen, en de ander niet. Werkt ook als eindredacteur en traint en coacht onderzoeksjournalisten.
MACHIEL REBERGEN
MACHIEL REBERGENJOURNALIST, EINDREDACTEUR
Freelance journalist voor publieke bladen en bedrijfsbladen. Interviews, reportages en achtergrond over politiek, economie, sport, media etc. Onder anderen Nieuwe Revu, Zin, Esquire, ZB Communicatie. Weet taaie kost toegankelijk te maken zonder de nuance te verliezen.

machielrebergen.com

VERA SPAANS
VERA SPAANSJOURNALIST
Maakt graag persoonlijke interviews en achtergrondverhalen, maar werkt ook als (eind)redacteur en ghostwriter. Is docent Nieuws en Achtergronden aan de UvA-master Journalistiek. Schreef het boek Te laat – en is sindsdien zelf (bijna) altijd op tijd.

Boek

KRIJN SCHRAMADE
KRIJN SCHRAMADEONDERZOEKSJOURNALIST
Richt zich op de verbanden tussen industrie, politiek en overheid. In zijn boek ‘De kaalslag bij Defensie’ (2016) reist hij in sneltreinvaart door de deconstructie van de Nederlandse krijgsmacht sinds het einde v/d Koude Oorlog. Schrikt niet terug voor militair-economische analyses, en weet raad met corruptie, witteboordencriminelen en despoten.
krijnschramade.nl
ROSALYN (ROOS) SAAB
ROSALYN (ROOS) SAABJOURNALIST EN RESEAARCHER
Werkt nu bijna 8 jaar voor verschillende opdrachtgevers. Als researcher voor onderzoeksjournalistieke tv-programma’s zoals Medialogica, Zembla, en Argos. Daarnaast zo nu en dan Arabische tolk, videomaker, en (Engelstalige) copy editor. Haar onderwerpen variëren, maar haar hart ligt bij thema’s rondom migratie en het Midden-Oosten, waarvoor ze haar Libanese achtergrond en Arabische taalkennis goed kan inzetten.
CASPAR JANSSEN
CASPAR JANSSENSCHRIJVER, JOURNALIST
Schrijft over natuur, landschap, landbouw, wandelen. Voor de Volkskrant, en voor andere bladen. Heeft een bijenbalkon. Een na nieuwste boek: Het bijenbalkon. Nieuwste boek: Aard van het beestje. Geeft ook lezingen, met beelden.
casparjanssen.nl
FAROUK BATICHE
FAROUK BATICHEFOTOJOURNALIST
Begon zijn carrière als oorlogsjournalist bij het fotoagentschap Newpress in Algiers in 1997. Na het fotograferen van de studentenopstand in Algerije waarvoor hij een World Press Photo won, was Farouk Batiche zijn leven niet meer zeker. Hij vluchtte en werkt nu hier.
World Press site
WISSE BEETS
WISSE BEETSJOURNALIST, PODCASTMAKER
Was projectadviseur, maakte van woordgrappen (een deel van) zijn werk, middels Volkskrantrubriek Woordgraptogram en werkt aan een volgende audiodocu, ook wel podcast genoemd.
Twitter account
STELLA VRIJMOED
STELLA VRIJMOEDMUZIEKJOURNALIST, VERSLAGGEVER
Sloeg het advies van Wibauter Jasper in de wind om vooral géén muziekjournalist te worden. Klust daarnaast bij voor NH Nieuws en werkt aan een boek over haar oma.
Twitter account
ROXANE SOUDAGAR
ROXANE SOUDAGARJOURNALIST
Voelt zich naar eigen zeggen meer op haar gemak in een felle politieke discussie dan in een intiem, kwetsbaar gesprek. Schrijft over politiek en maatschappelijk relevante en gevoelige onderwerpen, voor onder meer Oneworld, het Parool en AD.