WIE IS BUREAU WIBAUT?

Bureau Wibaut is een collectief van 20 journalisten. Ieder werkt voor zich, maar we slaan ook regelmatig enkele handen ineen.
Onafhankelijke journalistiek is onze basis – aangevuld met allerlei projecten die we in opdracht en in nauw contact met klanten uitvoeren. Onze specialisaties variëren van wetenschap en politiek, tot cultuur, lifestyle, sport en geschiedenis. Bijna alles dus.

20 JOURNALISTEN SCHRIJVEN OVER WETENSCHAP, POLITIEK, CULTUUR, LIFESTYLE, SPORT EN GESCHIEDENIS.

HET WIBAUT-TEAM

JOP DE VRIEZE
JOP DE VRIEZEWETENSCHAPSJOURNALIST
Wetenschapsjournalistieke omnivoor, met wortels in de lifescience. Doet ook aan onderzoeksjournalistiek. Schrijft oa voor Science, New Scientist en De Groene en werkt voor Nieuwsuur. Een van de oprichters van Bureau Wibaut. Schrijver van Allemaal Beestjes.

jopdevrieze.nl

JASPER VAN VUGT
JASPER VAN VUGTJOURNALIST
Werkt op het grensvlak van muziek, journalistiek, cultuur, educatie, radio en talentontwikkeling voor o.a. OOR, Jazzism, Buma Cultuur, Stichting GRAP en Sena Performers Magazine.
LINDA SAMPLONIUS
LINDA SAMPLONIUSJOURNALIST & SCHRIJVER

Schrijft veel over vrouwen en carrière. Houdt van persoonlijke verhalen waar kleine, haast onzichtbare details een grote rol spelen. Is ook thrillerschrijfster en debuteerde met Koelcel.

lindasamplonius.nl

WIETSE SCHMIDT
WIETSE SCHMIDTJOURNALIST

Het liefst schrijft Wietse over kunst, cultuur en reizen. Zijn artikelen verschenen onder meer in De Telegraaf, Veronica Magazine en Quest.

wietseschmidt.nl

VEERLE CORSTENS
VEERLE CORSTENSCULTUURJOURNALIST

Maakt interviews met acteurs, regisseurs, muzikanten en andere culturele lieden. Schrijft die meestal, maar blijkt ook een fijne radiostem te hebben. Schreef Met een klap van de hamer, een jeugdboek over de rechtspraak.

schrijfsel.nl

MARIEKE BUIJS
MARIEKE BUIJSWETENSCHAPSJOURNALIST

Schrijft over wetenschap, natuur en mensen voor o.a. Psychologie Magazine, Quest, Algemeen Dagblad, OneWorld, Het Parool en NtvG.

mariekebuijs.net

KRIJN SOETEMAN
KRIJN SOETEMANWETENSCHAPSJOURNALIST
Schrijft, maakt video’s en wil een steengoede NL-podcast beginnen. Daarnaast goed bekend met bitcoin en veel van zijn afgeleiden onder de noemer ‘blockchain’. Ook kunsthistoricus met architectuur en stedenbouw als expertise.
ksoeteman.nl
THOMAS RIJSMAN
THOMAS RIJSMANSPORTJOURNALIST

Werkt in de wereld van de sportjournalistiek als verslaggever, columnist, presentator, televisie- en documentairemaker. Opdrachtgevers zijn o.a. NOS Studio Sport, Ziggo Sport, Fox Sport Nederland, Adformatie, en Canvas.

thomasrijsman.nl

JANNO LANJOUW
JANNO LANJOUWVOEDSELSPECIALIST
Journalist, programmamaker, dagvoorzitter en researcher gespecialiseerd in voedselonderwerpen: van landbouw tot eetcultuur. Janno is een van de oprichters van het Food Film Festival.
Storybord.nl
SARAH HAAIJ
SARAH HAAIJINTERNATIONAAL JOURNALIST

Schrijft over mensenrechten, arbeidsomstandigheden en spanningen tussen hulp & handel. Haar stukken verschijnen o.a. in The Guardian, De Correspondent, Trouw en OneWorld.

sarahhaaij.nl

LEONIE HOSSELET
LEONIE HOSSELETJOURNALIST & EINDREDACTEUR

Schrijft het liefst over de voedselindustrie en andere maatschappelijke onderwerpen, o.a. voor de Volkskrant, Trouw en Het Parool. Maakt ook radio en is te benaderen voor eindredactiewerk.

LeonieHosselet.com

JOËL BROEKAERT
JOËL BROEKAERTCULINAIR JOURNALIST

Schrijft over voedsel, restaurants en eten in algemene zin. Is culinair columnist voor Vrij Nederland en restaurant-recensent voor NRC. Maakt een televisieprogramma voor NPO2. Tevens te boeken als spreker en debatleider.

RIANNE VAN DER MOLEN
RIANNE VAN DER MOLENJOURNALIST
Schrijft graag over maatschappelijke onderwerpen en persoonlijke thema’s. De laatste jaren voor onder meer AD Magazine, Villamedia, Psychologie Magazine en Sena Performers Magazine.
riannevandermolen.nl
ROSANNE KROPMAN
ROSANNE KROPMANJOURNALIST EN EINDREDACTEUR
Alleseter. Werkt o.a. voor De Correspondent, De Volkskrant, Trouw en Het Parool en schrijft daarnaast een boek over Sobibor.
kropmanmedia.nl
MINA ETEMAD
MINA ETEMADJOURNALIST EN PODCASTMAKER
Schrijft over dierenrechten en kunst en cultuur. Doet ook research- en redactiewerk, onder andere voor VPRO Nooit Meer Slapen. Maakt samen met anderen de podcast Het Cult-Uur.
minaetemad.nl

ALICE BOOTHBY
ALICE BOOTHBYJOURNALIST EN TEKSTSCHRIJVER
Duikt het liefst in de wereld van gewone mensen met een buitengewoon goed verhaal voor o.a. Het Parool en de Uitkrant. Verhuurt haar pen ook als copywriter.

aliceboothby.nl

JANNEKE JUFFERMANS
JANNEKE JUFFERMANSJOURNALIST, EINDREDACTEUR, DAGVOORZITTER
Schrijft over sociale ongelijkheid, klimaatverandering en verlies van biodiversiteit. En liefst over de relatie daartussen. En dit alles in internationaal perspectief. Dat doet ze voor bijv. Vrij Nederland, NRC, Trouw en De Volkskrant. Momenteel werkt Janneke aan een boek over stroperij in Zuid-Afrika.
jannekesjournal.nl
ANNE BARNHOORN
ANNE BARNHOORNSCENARIOSCHRIJVER, COLUMNIST, REGISSEUR
scenariste met een eigen, herkenbare stijl. Ze streeft ernaar de moderne maatschappij met al haar uitwassen te vertalen naar internationaal herkenbare verhalen met een tragikomische stijl. Hierbij verheft zij het banale tot bijzonder en werpt zo een nieuw licht op het leven van alledag.

https://www.annebarnhoorn.com/about

HISKE VERSPRILLE
HISKE VERSPRILLECULINAIR JOURNALIST EN RECENSENT
Dé culinair recensent van De Volkskrant. Houdt er ook van om zich volledig te in te gaven in een onderwerp als melk, blauwe M&M’s en winegums.
MACHIEL REBERGEN
MACHIEL REBERGENJOURNALIST, EINDREDACTEUR
Freelance journalist voor publieke bladen en bedrijfsbladen. Interviews, reportages en achtergrond over politiek, economie, sport, media etc. Onder anderen Nieuwe Revu, Zin, Esquire, ZB Communicatie. Weet taaie kost toegankelijk te maken zonder de nuance te verliezen. https://www.machielrebergen.com/