WIE IS BUREAU WIBAUT?

Bureau Wibaut is een collectief van 22 journalisten. Ieder werkt voor zich, maar we slaan ook regelmatig enkele handen ineen.
Onafhankelijke journalistiek is onze basis – aangevuld met allerlei projecten die we in opdracht en in nauw contact met klanten uitvoeren. Onze specialisaties variëren van wetenschap en politiek, tot cultuur, lifestyle, sport en geschiedenis. Bijna alles dus.

22 JOURNALISTEN SCHRIJVEN OVER WETENSCHAP, POLITIEK, CULTUUR, LIFESTYLE, SPORT EN GESCHIEDENIS.

HET WIBAUT-TEAM

JOP DE VRIEZE
JOP DE VRIEZEWETENSCHAPSJOURNALIST
Wetenschapsjournalistieke omnivoor, met wortels in de lifescience. Schrijft voor Science, New Scientist en Marie Claire. Een van de oprichters van Bureau Wibaut. Schrijver van het boek Allemaal Beestjes.

jopdevrieze.nl

FLOOR VAN DIJCK
FLOOR VAN DIJCKJOURNALIST
Schrijvende muzikant of zingende/bassende journalist. Expert in soepel en fijn leesbaar schrijven over alles, met name design, architectuur, bouw, wonen, overheid en ICT. Is stiekem ook graag copywriter.
floorvandijck.nl
JASPER VAN VUGT
JASPER VAN VUGTJOURNALIST
Werkt op het grensvlak van muziek, journalistiek, cultuur, educatie, radio en talentontwikkeling voor o.a. OOR, Jazzism, Buma Cultuur, Stichting GRAP en Sena Performers Magazine.
HIDDE BOERSMA
HIDDE BOERSMAWETENSCHAPSJOURNALIST

Debuteert dit jaar met het boek Ecomodernisme en de documentaire Well Fed over genetisch modificeren. Schrijft als moleculair bioloog voor o.a. de Volkskrant, de Correspondent en Elsevier.

wetenschapsjournalist.nl

LINDA SAMPLONIUS
LINDA SAMPLONIUSJOURNALIST & SCHRIJVER

Schrijft veel over vrouwen en carrière. Houdt van persoonlijke verhalen waar kleine, haast onzichtbare details een grote rol spelen. Is ook thrillerschrijfster en debuteerde met Koelcel.

lindasamplonius.nl

WIETSE SCHMIDT
WIETSE SCHMIDTJOURNALIST

Het liefst schrijft Wietse over kunst, cultuur en reizen. Zijn artikelen verschenen onder meer in De Telegraaf, Veronica Magazine en Quest.

wietseschmidt.nl

VEERLE CORSTENS
VEERLE CORSTENSCULTUURJOURNALIST

Maakt interviews met acteurs, regisseurs, muzikanten en andere culturele lieden. Schrijft die meestal, maar blijkt ook een fijne radiostem te hebben. Schreef Met een klap van de hamer, een jeugdboek over de rechtspraak.

schrijfsel.nl

KIRSTEN DORRESTIJN
KIRSTEN DORRESTIJNNATUURJOURNALIST

Schrijft over dieren, planten en natuurgebieden met een subspecialisatie in stadsnatuur. Werkt o.a. voor Het Parool, Roots, Trouw, FietsActief, Natuurmonumenten en IVN.

kirstendorrestijn.nl

DESIREE HOVING
DESIREE HOVINGWETENSCHAPSJOURNALIST

Schrijft, modereert en fotografeert. Verdiept zich in duurzame transities, techniek, ouderschap en emancipatie, o.a. voor Kennislink, De Ingenieur en Opzij. Is graag dagvoorzitter voor wetenschappers.

desireehoving.nl

MELLE RUNDERKAMP
MELLE RUNDERKAMPCOLUMNIST & SCENARIST
Schrijft als Betrouwbaar Mannetje wekelijks voor de Volkskrant in Vonk. En als scenarioschrijver voor van alles en nog wat.
betrouwbaremannetjes.com
MARIEKE BUIJS
MARIEKE BUIJSWETENSCHAPSJOURNALIST

Schrijft over wetenschap, natuur en mensen voor o.a. Psychologie Magazine, Quest, Algemeen Dagblad, OneWorld, Het Parool en NtvG.

mariekebuijs.net

KRIJN SOETEMAN
KRIJN SOETEMANWETENSCHAPSJOURNALIST
Schrijft, maakt video’s en wil een steengoede NL-podcast beginnen. Daarnaast goed bekend met bitcoin en veel van zijn afgeleiden onder de noemer ‘blockchain’. Ook kunsthistoricus met architectuur en stedenbouw als expertise.
ksoeteman.nl
THOMAS RIJSMAN
THOMAS RIJSMANSPORTJOURNALIST

Werkt in de wereld van de sportjournalistiek als verslaggever, columnist, presentator, televisie- en documentairemaker. Opdrachtgevers zijn o.a. NOS Studio Sport, Ziggo Sport, Fox Sport Nederland, Adformatie, en Canvas.

thomasrijsman.nl

JANNO LANJOUW
JANNO LANJOUWVOEDSELSPECIALIST
Journalist, programmamaker, dagvoorzitter en researcher gespecialiseerd in voedselonderwerpen: van landbouw tot eetcultuur. Janno is een van de oprichters van het Food Film Festival.
Storybord.nl
SARAH HAAIJ
SARAH HAAIJINTERNATIONAAL JOURNALIST

Schrijft over mensenrechten, arbeidsomstandigheden en spanningen tussen hulp & handel. Haar stukken verschijnen o.a. in The Guardian, De Correspondent, Trouw en OneWorld.

sarahhaaij.nl

LEONIE HOSSELET
LEONIE HOSSELETJOURNALIST & EINDREDACTEUR

Schrijft het liefst over de voedselindustrie en andere maatschappelijke onderwerpen, o.a. voor de Volkskrant, Trouw en Het Parool. Maakt ook radio en is te benaderen voor eindredactiewerk.

LeonieHosselet.com

JOËL BROEKAERT
JOËL BROEKAERTCULINAIR JOURNALIST

Schrijft over voedsel, restaurants en eten in algemene zin. Is culinair columnist voor Vrij Nederland en restaurant-recensent voor NRC. Maakt een televisieprogramma voor NPO2. Tevens te boeken als spreker en debatleider.

GOVRIEN OLDENBURGER
GOVRIEN OLDENBURGERJEUGD- & CULTUURJOURNALIST
Maakt artikelen, (online) nieuwsberichten, lesmateriaal en boeken. Vaak voor jong en soms voor oud. Werkte jaren bij jeugdkranten Kidsweek en 7Days en hield daar een zwak voor heldere taal aan over.
govrien.nl
RIANNE VAN DER MOLEN
RIANNE VAN DER MOLENJOURNALIST
Schrijft graag over maatschappelijke onderwerpen en persoonlijke thema’s. De laatste jaren voor onder meer AD Magazine, Villamedia, Psychologie Magazine en Sena Performers Magazine.
riannevandermolen.nl
ROSANNE KROPMAN
ROSANNE KROPMANJOURNALIST EN EINDREDACTEUR
Alleseter. Werkt o.a. voor De Correspondent, De Volkskrant, Trouw en Het Parool en schrijft daarnaast een boek over Sobibor.
kropmanmedia.nl
RUFUS KAIN
RUFUS KAINJOURNALIST EN RAPPER-SONGWRITER
Schrijft bij dag over tech en de entertainmentindustrie voor Trouw, Het Financieele Dagblad en Follow the Money. Treedt bij nacht op als rapper-songwriter. rufuskain.nl