DE GOUDEN FREELANCER

VRIJDAG 4 NOVEMBER 2022

Een dag vol workshops, inspirerende sprekers, interessante battles en de Gouden Freelancer Award-uitreiking voor de beste freelancer van het jaar.

Programma Gouden Freelancer 2022 bekend

Het programma van de Gouden Freelancer 2022 is bekend. Het evenement voor freelance journalisten op vrijdag 4 november in het Volkshotel in Amsterdam heeft dit jaar als thema ‘over grenzen’: hoe kun je als freelance journalist je grenzen opzoeken, bewaken en verleggen?

Tijdens het ochtendprogramma zijn er verschillende workshops te volgen. In de middag wordt de Gouden Freelancer vervolgd door een symposium, gepresenteerd door Mina Etemad en Jop de Vrieze, beiden journalisten van Bureau Wibaut. Aan het eind van het symposium is de afsluiting van de Gouden Freelancer Award voor de beste freelance productie. Afsluitend is er een borrel.

Het programma is als volgt:

Gouden Freelancer 2022: Over grenzen

9.45 – Ontvangst en welkom
Introductie van Bureau Wibaut, de dag en het thema, focus op grenzen en macht en hoe we voor onszelf als freelancers kunnen opkomen – persoonlijk en samen.

OCHTENDRONDE 1

9.45 – 11.00 Datadenken: verhalen zoeken, vinden en vertellen met cijfers met Yordi Dam van LocalFocus/ANP
Wat is de beste manier om cijfers bij het nieuws te visualiseren? Hoe bepaal je de grenzen van je datasets? En nu we dat buzz word toch hebben genoemd: welke journalistieke verhalen zitten er verborgen in die datasets? Yordi Dam richtte acht jaar geleden met twee partners LocalFocus op, een datavisualisatietool en persbureau ineen, met als doel om méér data in het regionieuws te brengen.

9.45 – 11.00 Machtige uitgevers, stijgende inflatie – onderhandelen in de journalistiek met Sophie van Gool
Hoe weet je hoeveel je kunt vragen voor je werk? Wat doe je als je een ‘nee’ krijgt? Wat kun je beter wel en niet zeggen? In deze workshop leert FD-columnist en oprichter van Salaristijger Sophie van Gool je hoe je een ‘nee’ ombuigt naar een ‘ja’ en hoe je onderhandelt als je (denkt dat je) weinig macht hebt.

9.45 – 11.00 Van pril idee naar concreet plan met Fonds BJP
Elke freelancer heeft er wel één: een verhaalidee dat maar niet ontkiemt. Hoe zet je de volgende stap en bouw je zo’n pril idee om tot concreet plan? Hoe zorg je ervoor dat je project niet alleen staat als een huis maar ook gefinancierd wordt? Daarover gaat deze workshop. Inclusief mogelijkheid om je prille idee te laten doorlichten.

OCHTENDRONDE 2

11.15 – 12.30 40+ en nog steeds geen bestseller met Martine de Vente en Saskia Smith
Je bent een ervaren journalist, je werkende leven duurt nog zeker dertig jaar en je hebt nog steeds geen bestseller op je naam staan om je hypotheek mee af te lossen. Hoe geef je vorm aan de tweede helft van je loopbaan? Je kunt op dezelfde voet doorgaan, het hogerop zoeken of juist een heel andere weg inslaan. Hoe blijf je jezelf ontwikkelen en kun je alle ervaring die je hebt opgedaan omzetten in een bloeiende freelancepraktijk? Saskia Smith en Martine de Vente, beiden journalist, docent en oprichters van Tis hier geen hotel, een platform voor ouders van pubers, laten zien hoe zij het roer hebben omgegooid en gaan in een workshop in op praktijkvoorbeelden en jouw dilemma’s.

11.15 – 12:30 Machtige uitgevers, stijgende inflatie – onderhandelen in de journalistiek met Sophie van Gool
Hoe weet je hoeveel je kunt vragen voor je werk? Wat doe je als je een ‘nee’ krijgt? Wat kun je beter wel en niet zeggen? In deze workshop leert FD-columnist en oprichter van Salaristijger Sophie van Gool je hoe je een ‘nee’ ombuigt naar een ‘ja’ en hoe je onderhandelt als je (denkt dat je) weinig macht hebt.

11.15 – 12.30 Herken je grenzen met Heleen Esser
De angst als je werk even stilvalt en de nachten doorploeteren als je plots weer overspoeld wordt door klussen: herkenbaar voor veel freelancers. Hoe bewaak je dan je grenzen en bijbehorende mentale gezondheid? Hoe kun je verstandig nee zeggen zonder wakker te liggen? Bijvoorbeeld tegen opdrachten waarvoor je minder dan het minimumloon krijgt. Van onze schop-onder-je-kont-coach Heleen Esser krijg je praktische tips voor in de nabije en strategische tips voor in de verre toekomst. Powered by Sharepeople

12.30 – 13.30 LUNCH

Aanvang symposium (middagprogramma)

13.45 – 14.30 Over de grens
Mag je naar bed met je interviewkandidaat? Mag je autorisatie voor publicatie bieden om een geïnterviewde over te halen? Is het oké om anonieme bronnen op te voeren? De regels van de journalistiek veranderen. Zo was het vroeger was het not done om met draaiende camera op iemand af te stappen. Nu is dat usance. Waar ligt de grens? In een wervelend spel onder leiding van theatermaker Dorothy Blokland gaan we op zoek naar onze grenzen en houden we elkaar een spiegel voor.

14.30 – 15.15 #MeToo-verhalen boven tafel met NRC-journalisten Carola Houtekamer en Lucette ter Borg
Rechtstreeks bewijs zal je niet snel krijgen, maar toch is het mogelijk om over seksueel misbruik en wangedrag te schrijven, mét namen en rugnummers. Wanneer heb je genoeg voor een publicatie? Hoe ga je te werk? En wat breng je teweeg? NRC-journalisten Lucette ter Borg en Carola Houtekamer vertellen erover.

PAUZE

15.45 – 16.30 Power to the freelancer
Verschillende freelancers hebben de afgelopen maanden samen met de NVJ hun nek uitgestoken om op te komen voor de rechten en tarieven van ons allemaal. Tijdens deze sessie gaan we met deze helden én jullie kijken welke volgende stappen we kunnen gaan zetten tegenover de grote mediaconcerns. Inbreng en strijdlust zeer gewenst!

16.30 – 17.00 Gouden Freelancer Awarduitreiking
Wie wint de vierde editie van de Gouden Freelancer Award? Van de meer dan zestig inzendingen kwamen er tien op de shortlist. Drie producties zullen in de prijzen vallen, maar er kan er maar één de echte Gouden Freelancer worden.

17.00 Borrel

De dagkaarten kosten €35 per stuk. In de prijs inbegrepen zijn lunch, thee/koffie, workshops in de ochtend, het symposium in de middag en (alcoholische) versnaperingen tijdens de afsluitende borrel.

De middagkaarten kosten €20 per stuk. In de prijs inbegrepen zijn thee/koffie, het symposium in de middag en (alcoholische) versnaperingen tijdens de afsluitende borrel.

Prijzen zijn exclusief €1,21 administratiekosten per betaald ticket.

Kaarten zijn HIER te koop.

Kaartverkoop Gouden Freelancer 2022 van start

Vanaf vandaag is de kaartverkoop van de Gouden Freelancer 2022 gestart. Voor het evenement voor freelance journalisten op vrijdag 4 november in het Volkshotel in Amsterdam zijn twee verschillende kaarten te koop: dagkaarten voor de workshops, lunch, symposium en borrel en middagkaarten voor symposium en borrel. Dit jaar staat De Gouden Freelancer in het teken van ‘grenzen’: hoe kun je als freelance journalist je grenzen opzoeken, bewaken en verleggen?

De dagkaarten kosten €35 per stuk. In de prijs inbegrepen zijn lunch, thee/koffie, workshops in de ochtend, het symposium in de middag en (alcoholische) versnaperingen tijdens de afsluitende borrel.

De middagkaarten kosten €20 per stuk. In de prijs inbegrepen zijn thee/koffie, het symposium in de middag en (alcoholische) versnaperingen tijdens de afsluitende borrel.

Prijzen zijn exclusief € 1,21 administratiekosten per betaald ticket.

Kaarten zijn hier te koop.

SYMPOSIUM


Kom op 4 november 2022 naar het symposium De Gouden Freelancer in het Volkshotel in Amsterdam. Dit jaar staat de dag in het thema van ‘grenzen’: hoe kun je als freelance journalist je grenzen opzoeken, bewaken en verleggen?

Tijdens het ochtendprogramma bieden we verschillende interessante workshops, bij het middagprogramma komen inspirerende sprekers die aanzetten tot denken en inspireren? Hoe bewaak jij je grenzen als freelancer? Welke grenzen wil je zelf graag verleggen? Ons doel is dat je aan het eind van de dag vol ideeën de zaal verlaat. Ook maken we de winnaar van de Gouden Freelancer Award bekend.

WAT IS DE GOUDEN FREELANCER?

De Gouden Freelancer Award is een tweejaarlijkse prijs voor het beste, door freelancers geproduceerde journalistieke verhaal. Speciaal voor freelancers bestond nog geen prijs. Daarom heeft journalistencollectief Bureau Wibaut de Gouden Freelancer Award in het leven geroepen.

De jury van de Gouden Freelancer Award 2022: Sheila Sitalsing (voorzitter), Franka Hummels, Nick Kivits. Juryleden bij voorgaande edities waren o.a. Max van Weezel (voorzitter), Sheila Sitalsing (voorzitter), Franka Hummels en oud-winnaar van de Gouden Freelancer Award 2017 Maartje Duin.

De Gouden Freelancer Award is eind augustus 2015 voor het eerst uitgereikt. Ivo van Woerden won met zijn longread ‘The Great Marc Evers’ die online is gepubliceerd door paywall-uitgeverij Fosfor. De tweede editie van de Gouden Freelancer Award 2017 werd gewonnen door Maartje Duin, Daan Dekker en Jaasis Linger. Het trio ontving de prijs voor hun radio- en webdocumentaire ‘Gliphoeve – een vergeten strijd.’ In 2019 won Maarten Dallinga voor zijn podcastserie Anoniem Intiem, gemaakt voor Omroep Gelderland.

SPONSORS

FBJP
Auteursbond
Bright Pensioen
Stichting Lira
NVJ
SharePeople

 LOCATIE

Volkshotel
Wibautstraat 150
1091 GR Amsterdam

Lees het privacystatement voor de Gouden Freelancer.

Inzending Gouden Freelancer Award 2022 geopend

Ben je freelance journalist en trots op je werk? Of ben je chef en supercontent met een productie van een van je freelancers? Stuur dan het beste, meest onderscheidende, interessantste en impactvolle werk van afgelopen twee jaar in en wie weet wint diegene de felbegeerde Gouden Freelancer Award.

De prijs is speciaal voor freelancers in de journalistiek in het leven geroepen door Bureau Wibaut, om het belang van freelance journalistiek te onderstrepen.

Prijzengeld
De winnaar krijgt – naast de eeuwige roem, de befaamde Gouden Freelancer-koffiemok en een award – een geldbedrag. Om freelancers te inspireren hun tarieven jaarlijks te indexeren, wordt het oorspronkelijke prijzengeld van € 500 bij elke editie gecorrigeerd voor inflatie. Dit jaar is het bedrag € 542,72. De prijs is beschikbaar gesteld door de Auteursbond. Daarnaast ontvangen de winnaar én de nummer 2 en 3 een cheque van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten, te besteden aan de eigen professionele ontwikkeling.

Vakjury
Een vakjury beslist. Die staat onder leiding van Sheila Sitalsing, freelance journalist en columnist voor onder meer de Volkskrant, Opzij en Met het Oog op Morgen. Ze wordt bijgestaan door journalisten Franka Hummels, schrijver en Oost-Europadeskundige, en Nick Kivits, techkenner en arbeidsvoorwaardenspecialist. De vakjury beoordeelt de inzendingen op stijl, vernieuwing, impact, maatschappelijk belang en ondernemerschap.
Inzenden

Inzenden kan tot 19 september 2022. Op 10 oktober publiceert Bureau Wibaut de shortlist. De uiteindelijke winnaar wordt bekendgemaakt op het symposium De Gouden Freelancer.

Meedoen? Lees dan eerst even de voorwaarden in het reglement hieronder.

Reglement Gouden Freelancer 2022

 • Inzenden kan tot en met 19 september 2022.
 • De inzending is gepubliceerd tussen 2 augustus 2019 en 1 september 2022.
 • De inzending is een journalistieke en Nederlandstalige productie.
 • De productie moet zijn gemaakt voor een derde partij (dus geen persoonlijke blogs, vlogs e.d.).
 • Producties voor alle soorten media mogen meedoen. 
 • Geschreven producties zijn welkom, maar ook podcasts, video’s e.d., mits journalistiek van insteek.
 • Licht je inzending in maximaal 300 woorden toe. 
 • Als de inzending deel is van een serie artikelen, mag slechts 1 deel worden ingestuurd. 
 • Als de inzending deel is van een podcastserie, mag slechts 1 aflevering van maximaal 45 minuten worden ingestuurd. 
 • Boeken en documentaires langer dan 45 minuten zijn uitgesloten van deelname.
 • Per freelancer mag er 1 productie worden ingezonden. 
 • Je mag voor jezelf of voor een ander insturen. Als er meerdere producties van één persoon zijn ingezonden, wordt contact opgenomen met de maker en gevraagd een keuze te maken.
 • De inzender was op het moment van productie een freelancer. Bij een samenwerkingsverband van meerdere auteurs, moet het merendeel van hen freelancer zijn óf de freelancer moet aantoonbaar het meeste werk hebben verricht. De prijs gaat enkel naar de freelancer(s).
 • Leden van Bureau Wibaut doen de voorselectie. De jury beoordeelt vervolgens de inzendingen op stijl, vernieuwing, impact, maatschappelijk belang en ondernemerschap. Uiteindelijk worden de beste drie inzendingen uitgekozen, waarvan één de Gouden Freelancer wint. De jury hoeft haar weging niet openbaar te maken.
 • Leden van de jury en van Bureau Wibaut zijn uitgesloten van deelname. 
 • Of er voldaan is aan dit reglement, beslist Bureau Wibaut.

Meedoen? Stuur de productie (in pdf/word/MP3, dus niet achter een betaalmuur) naar goudenfreelancer@bureauwibaut.nl. Vermeld in de e-mail je volledige naam, (een deel van) de titel van de productie, een korte toelichting van max. 300 woorden, de naam van het medium én de publicatiedatum.