Bureau Wibaut presenteert: Hosselen, harken en andere handigheden
– Survivalgids voor Freelance Journalisten

Op 1 november 2019 verscheen het boek Hosselen, harken en andere handigheden – Survivalgids voor Freelance Journalisten bij Uitgeverij van Gennep. De freelance journalisten van Bureau Wibaut delen daarin tips voor huidige en aanstaande freelancers. Hoe hou je het leuk? En hoe verdien je er een goede boterham mee?

Een almaar groeiend deel van de journalisten tikt zijn of haar artikelen niet op een redactie, maar freelance: op de zolderkamer, in een koffietent, of in een gedeeld kantoor met andere eenpitters. Zij maken daar niet langer de stukjes waar de redactie geen tijd voor heeft, maar juist de prachtproducties die de krant kleur geven, waar actualiteitenprogramma’s op drijven en die voorkomen dat de radio stilvalt.

Ervaringsverhalen
Freelance journalistiek is uitdagend. Freelancers staan voor de uitdaging om ondanks tanende tarieven genoeg te verdienen om een prettig leven te leiden en, wie weet, ook nog een pensioen en arbeidsongeschiktheidsverzekering te bekostigen. In Hosselen, harken en andere handigheden helpen de freelancers van Bureau Wibaut lezers op weg dat voor elkaar te krijgen.

Het boek is bedoeld als praktische gids en als inspiratie voor iedereen die freelancer wil worden, het tegen wil en dank werd, voor zij die het al een tijd zijn en wel wat frisse ideeën kunnen gebruiken en voor iedereen die het best goed doet maar als-ie heel eerlijk is al tijden niet echt een stap gemaakt heeft. Het bevat ervaringsverhalen, tips en trucs die freelancers houvast geven en verder helpen.

Gouden Freelancer Award
Het gaat dus niet alleen over de ernstige, o zo belangrijke journalistiek die onze democratie overeind moet houden, maar ook over het slim en verantwoord combineren van onafhankelijke, zelf bedachte artikelen of projecten en rete-commerciële, in opdracht uitgevoerde klussen, ook wel liefkozend ‘hoernalistiek’ genoemd.

Bureau Wibaut presenteerde het boek op 1 november tijdens het symposium De Gouden Freelancer, waar het tevens de Gouden Freelancer Award werd uitgereikt, de prijs voor de beste freelance productie van de afgelopen twee jaar. Bestel het boek hier. Of klik hier voor de andere boeken van Wibauters.