W_wit_logo_website

wie is Bureau Wibaut?

Bureau Wibaut is een collectief van 22 journalisten. Ieder werkt voor zich, maar we slaan ook regelmatig enkele handen ineen.
Onafhankelijke journalistiek is onze basis – aangevuld met allerlei projecten die we in opdracht en in nauw contact met klanten uitvoeren. Onze specialisaties variëren van wetenschap en politiek, tot cultuur, lifestyle, sport en geschiedenis. Bijna alles dus.
BureauWibautStraat
Foto: Maarten Tromp

22 journalisten schrijven over wetenschap, politiek, cultuur, lifestyle, sport en geschiedenis.

HET WIBAUT-TEAM

 • Jop de Vrieze
  Jop de Vrieze Wetenschapsjournalist

  Wetenschapsjournalistieke omnivoor, met wortels in de lifescience. Schrijft voor Science, New Scientist en Marie Claire. Een van de oprichters van Bureau Wibaut. Schrijver van het boek Allemaal Beestjes.

  jopdevrieze.nl

 • Floor van Dijck
  Floor van Dijck Journalist

  Schrijvende muzikant of zingende/bassende journalist. Expert in soepel en fijn leesbaar schrijven over alles, met name design, architectuur, bouw, wonen, overheid en ICT. Is stiekem ook graag copywriter.

  floorvandijck.nl

 • Jasper van Vugt
  Jasper van Vugt Journalist

  Werkt op het grensvlak van muziek, journalistiek, cultuur, educatie, radio en talentontwikkeling voor o.a. OOR, Jazzism, Buma Cultuur, Stichting GRAP en Sena Performers Magazine.

 • Hidde Boersma
  Hidde Boersma Wetenschapsjournalist

  Debuteert dit jaar met het boek Ecomodernisme en de documentaire Well Fed over genetisch modificeren. Schrijft als moleculair bioloog voor o.a. de Volkskrant, de Correspondent en Elsevier.

  wetenschapsjournalist.nl

 • Linda Samplonius
  Linda Samplonius Journalist & schrijver

  Schrijft veel over vrouwen en carrière. Houdt van persoonlijke verhalen waar kleine, haast onzichtbare details een grote rol spelen. Is ook thrillerschrijfster en debuteerde met Koelcel.

  lindasamplonius.nl

 • Wietse Schmidt
  Wietse Schmidt Journalist

  Het liefst schrijft Wietse over kunst, cultuur en reizen. Zijn artikelen verschenen onder meer in De Telegraaf, Veronica Magazine en Quest.

  wietseschmidt.nl

 • Veerle Corstens Cultuurjournalist

  Maakt interviews met acteurs, regisseurs, muzikanten en andere culturele lieden. Schrijft die meestal, maar blijkt ook een fijne radiostem te hebben. Schreef Met een klap van de hamer, een jeugdboek over de rechtspraak.

  schrijfsel.nl

 • Janna Reinsma
  Janna Reinsma Journalist & eindredacteur

  Cultuurjournalist met een voorliefde voor film, literatuur, radio en kunst die zich op spannende grensgebieden begeeft, allround redacteur en eindredacteur van de Amsterdamse Uitkrant.

 • Kirsten Dorrestijn
  Kirsten Dorrestijn Natuurjournalist

  Schrijft over dieren, planten en natuurgebieden met een subspecialisatie in stadsnatuur. Werkt o.a. voor Het Parool, Roots, Trouw, FietsActief, Natuurmonumenten en IVN.

  kirstendorrestijn.nl

 • Desiree Hoving
  Desiree Hoving Wetenschapsjournalist

  Schrijft, modereert en fotografeert. Verdiept zich in duurzame transities, techniek, ouderschap en emancipatie, o.a. voor Kennislink, De Ingenieur en Opzij. Is graag dagvoorzitter voor wetenschappers.

  desireehoving.nl

 • Melle Runderkamp
  Melle Runderkamp Columnist & Scenarist

  Schrijft als Betrouwbaar Mannetje wekelijks voor de Volkskrant in Vonk. En als scenarioschrijver voor van alles en nog wat.

  betrouwbaremannetjes.com

 • Yasmina Aboutaleb
  Yasmina Aboutaleb Journalist & columnist
  Heeft een wekelijkse column in Het Parool. Schrijft verder o.a. voor NRC Handelsblad, Vrij Nederland en OneWorld. Maakt radio voor Met het Oog op Morgen (NOS, Radio 1). Schrijver van de columnbundel Dit maak je nooit meer mee.
 • Marieke Buijs
  Marieke Buijs Wetenschapsjournalist

  Schrijft over wetenschap, natuur en mensen voor o.a. Psychologie Magazine, Quest, Algemeen Dagblad, OneWorld, Het Parool en NtvG. 

  mariekebuijs.net

 • Krijn Soeteman
  Krijn Soeteman Wetenschapsjournalist

  Schrijft, maakt video’s en wil een steengoede NL-podcast beginnen. Daarnaast goed bekend met bitcoin en veel van zijn afgeleiden onder de noemer ‘blockchain’. Ook kunsthistoricus met architectuur en stedenbouw als expertise.

  ksoeteman.nl

 • Beri Shalmashi
  Beri Shalmashi Scenarist & regisseur

  Schrijft regelmatig columns voor de Volkskrant en recensies en interviews voor De Filmkrant, maar is vooral zelf altijd druk met film als scenarist en regisseur.

  Beri op IMDb

 • Thomas Rijsman
  Thomas Rijsman sportjournalist

  Werkt in de wereld van de sportjournalistiek als verslaggever, columnist, presentator, televisie- en documentairemaker. Opdrachtgevers zijn o.a. NOS Studio Sport, Ziggo Sport, Fox Sport Nederland, Adformatie, en Canvas.

  thomasrijsman.nl

 • Janno Lanjouw
  Janno Lanjouw Voedselspecialist

  Journalist, programmamaker, dagvoorzitter en researcher gespecialiseerd in voedselonderwerpen: van landbouw tot eetcultuur. Janno is een van de oprichters van het Food Film Festival.

  Storybord.nl

 • Sarah Haaij
  Sarah Haaij Internationaal journalist

  Schrijft over mensenrechten, arbeidsomstandigheden en spanningen tussen hulp & handel. Haar stukken verschijnen o.a. in The Guardian, De Correspondent, Trouw en OneWorld.

  sarahhaaij.nl

 • Leonie Hosselet
  Leonie Hosselet Journalist & eindredacteur

  Schrijft het liefst over de voedselindustrie en andere maatschappelijke onderwerpen, o.a. voor de Volkskrant, Trouw en Het Parool. Maakt ook radio en is te benaderen voor eindredactiewerk.

  LeonieHosselet.com

 • Bette Dam
  Bette Dam Journalist & schrijver

  Woonde jaren als journalist in Afghanistan. Publiceerde Expeditie Uruzgan (2009), A Man and a Motorcycle (2014) en schrijft nu een boek over de taliban. Treedt regelmatig op in discussieprogramma’s en geeft lezingen.

  BetteDam.com

 • Joël Broekaert
  Joël Broekaert Culinair journalist

  Schrijft over voedsel, restaurants en eten in algemene zin. Is culinair columnist voor Vrij Nederland en restaurant-recensent voor NRC. Maakt een televisieprogramma voor NPO2. Tevens te boeken als spreker en debatleider.

Stuur ons een email

Heb je een vraag, wil je een offerte aanvragen of meer weten? Stuur ons dan een email!

Not readable? Change text. captcha txt