De onmisbare freelancer

Een Bureau Wibaut-evenement

Bureau Wibaut bestaat 5 jaar en daarom organiseren we op vrijdag 28 augustus een symposium voor de onmisbare freelance journalist. Een dag vol inspirerende workshops, interessante sprekers en een awarduitreiking.

Wees er snel bij:

Bureau-Wibaut-De-onmisbare-freelancer

Het Programma

Vrijdag 28 augustus 2015

Wibautstraat 150

09.30-12.15 - De ochtend

 • Welkom
 • Workshop beginnende freelancers: zet jezelf op de kaart. Door Yasmina Aboutaleb en Sander Heijne.
 • Workshop gevorderde freelancers: van droom naar doel. Door Kirsten Dorrestijn & Hidde Boersma, Floor van Dijck & Jasper van Vugt, Esma Linnemann & Veerle Corstens.

*De workshops worden gegeven in parallelsessies, zie ticketinformatie hiernaast.

Als je naar een van deze workshops komt, verzorgt VersVandaag je lunch. Vanuit haar foodfiets verkoopt dit startupbedrijfje dagverse kant en klaarmaaltijden, salades en wraps, die zonder toevoegingen zijn bereid met zoveel mogelijk lokale en biologische ingrediënten.

13.00-17.00 - De middag

 • Spreker Cécile Koekkoek (hoofdredacteur van de VARA gids) vult haar blad voor 90% met stukken van freelancers en kan als geen ander ons een spiegel voorhouden.
 • Relatietherapeut Drie chefs; Robert van de Griend (Vrij Nederland), Merijn Henfling (PS van de Week/Parool) en Tamara Klopper (Cosmopolitan) bespreken met drie freelancers, Rosanne Kropman, Annemiek Verbeek en Jasper van Vugt, hun “relatieproblemen” olv psycholoog Jolet Plomp en moderator Desiree Hoving.
 • Keynote-spreker Eric Smit (Follow the Money) over de weg naar radicale onafhankelijkheid mét voldoende brood op de plank.
 • Verhalenveiling: Freelancers, onder wie jij, als je durft, pitchen bijzondere verhalen in verschillende rondes (opinie, onderzoeksjournalistiek, populaire wetenschap, etc), chefs en redacteuren onder wie Michiel Couzy (Parool), Xandra Schutte (De Groene Amsterdammer), Philip Fontani (Quest), Casper Sikkema (Nieuwe Revu), Karel Smouter (De Correspondent), Jair Stein (Toendra) en Jeroen van Bergeijk (Fosfor) bieden tegen elkaar op, olv veilingmeesters Jaïr Ferwerda en Melle Runderkamp. De Freelancers Associatie (FLA) ondersteunt de veiling. Geef je op via info@bureauwibaut.nl
 • Spreker Ikenna Azuike over hoe je satire kunt inzetten om ‘zware’ onderwerpen te bespreken en hoe je vanuit Amsterdam carrière kunt maken binnen de BBC.
 • Freelanceproductie van het jaar Freelancers worden maar weinig voorgedragen voor de Tegel. Dus: een prijsuitreiking voor het beste verhaal van een freelancer. Hoofdprijs: een cheque van 500 euro, beschikbaar gesteld door het Google Persinnovatiefonds. Max van Weezel is voorzitter van de jury die tevens bestaat uit Roos Schlikker en Jeroen Mirck.

Vanaf 17.00 - Borrel & feest

Na afloop van het symposium zorgt Kruijssen & Specerijen, het kook- en cateringbedrijf van Willemijn Kruijssen, voor soep en salades, die ze serveert in ons eigen ruime kantoor. Daarna heffen we het glas op ons vijfjarig bestaan.

Om 20.30 barst het feest echt los! Iedereen die Bureau Wibaut een warm hart toedraagt, is welkom. Ook als je overdag niet aanwezig was. De champagne wordt mogelijk gemaakt door de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), het bier door Butchers Tears en Brouwerij Zeeburg, de cocktails door Bols.

WIN 'DE GOUDEN FREELANCER'

Onderdeel van het symposium De onmisbare freelancer is een uitreiking voor de prijs voor het beste freelance stuk (tussen augustus 2014 en augustus 2015). Uit alle inzendingen hebben we een shortlist samengesteld. De volgende zes freelance producties maken kans op een bokaal en een geldprijs van 500 euro:

 • Aliette Jonkers – Met de hand op het hart (Volkskrant)
 • Anouk Eigenraam – To do: terug naar Korea (NRC next)
 • Cecile van der Grift en Mark Schrader – Een avond om nooit te vergeten (AT5/Nieuwe Revu)
 • Ivo van Woerden – The Great Marc Evers (longread Fosfor Uitgevers)
 • Mensje Melchior – Fertiliteitsdossier (Opzij)
 • Rosanne Kropman – Reconstructie van een moord-machine (Vrij Nederland)

Tickets

Er zijn drie soorten tickets:

 • Dagticket 1: workshop beginnende freelancers + middagprogramma + borrel & feest: €20,- incl. lunch
 • Dagticket 2: workshop gevorderde freelancers + middagprogramma + borrel & feest: €20,- incl. lunch
 • Middagticket + borrel & feest: de relatietherapeut, keynote speaker Eric Smit, de verhalenveiling, Award uitreiking, borrel, buffet en feest: €15,-

Locatie

Volkshotel
Wibautstraat 150
1091 GR Amsterdam

Stuur ons een email

Heb je een vraag, wil je een offerte aanvragen of meer weten? Stuur ons dan een email!

Not readable? Change text. captcha txt