freelancer

Gouden Freelancer Award

Vrijdag 6 oktober 2017

Een middag vol inspirerende sprekers, interessante battles en de Gouden Freelancer Awarduitreiking voor de beste freelancer van het jaar.

Voor slechts € 14,23 – inclusief boekingskosten en een borrel!

HET PROGRAMMA

Vrijdag 6 oktober 2017

Wibautstraat 150

Shortlist genomineerden (op alfabetische volgorde)

Beschikbaarheid via online diensten is in sommige gevallen alleen betaald

Sprekers & Uitreiking

 • 13:00 Inloop
 • 13:30 Opening

Sprekers & Uitreiking

 • KeynoteChris Klomp, journalist en verslaggever, over hoe je met engagement en slim ondernemerschap het verschil kunt maken in het huidige medialandschap.
 • The Battle: moet en kan een journalist het verschil maken? – Frederike Geerdink versus Mark van Baal
  Beide (ex-)journalisten zitten heel dicht op het onderwerp wat ze na aan het hart ligt. Frederike Geerdink is een bekende stem in de Koerdische kwestie en heeft haar kantoor in de onofficiële hoofdstad van Turks Koerdistan. Ze krijgt vaak het verwijt dat ze als journalist teveel partij kiest, maar het lukt haar wel om heel dicht bij haar onderwerp te komen. Mark van Baal probeerde als journalist Shell richting verduurzaming te duwen, maar besloot uiteindelijk zijn pen aan de wilgen te hangen. Hij is nu journalist-af en maakt het met Follow This voor iedereen mogelijk om aandeelhouder van Shell te worden. Twee journalisten met veranderdrang, twee heel andere keuzes. In The Battle voelen ze elkaar daarover aan de tand.
 • Pauze
 • Wibautmonologen: drie voorbeelden van journalisten die de wereld willen verbeteren. Waarom besloten ze om hun persoonlijke betrokkenheid op een journalistieke manier te uiten? Wat waren hun twijfels? Wat heeft de doorslag gegeven om het uiteindelijk te doen? – Beri ShalmashiEsma LinnemannJop de Vrieze en Zvezdana Vukojevic
 • Panelgesprek: Zijn journalisten er om te laten zien wat er gebeurt in de wereld of om de wereld te verbeteren? Hoe objectief wil je zijn? Hoe ga je met een onderwerp om als je er persoonlijk betrokken bij bent? Of als je als activist gezien wordt, maar dat niet wil zijn? Een discussie over hoe ver je als journalist mag gaan om een onderwerp dat je aan het hart gaat aan de kaak te stellen – Frederiek Weeda (NRC) brak recent een lans voor het streven naar objectiviteit, Mark Deuze (Hoogleraar Mediastudies UvA) analyseert de veranderende rol van journalisten, Jesse Frederik (De Correspondent) zet zich in voor mensen met schulden en Clarice Gargard (AT5/Joop/NRC) wordt vaak ongewild bestempeld als activist.
 • Verhalenmarkt: pitch je verhaalidee live bij chefs van gerenommeerde media – Sander Heijne en Jaïr Ferwerda
  Na het succes van twee jaar geleden krijgen freelancers dit jaar wederom de kans om op het podium in één minuut hun beste verhaal te pitchen aan een groep hoofdredacteuren en chefs. Onder leiding van veilingmeester Jaïr Ferwerda kan het opbieden direct beginnen! Deze chefs komen sowieso:
 • Chris Buur – de Volkskrant, chef V
  Casper Sikkema – hoofdrecacteur Vice NL
  Evert de Vos – adjunct hoofdredacteur de Groene Amsterdammer
  Hanna Bijl – coördinator PS, Parool
  Emma Meelker – eindredacteur Oneworld
  Cecile Koekkoek – hoofdredacteur VARA Magazine
 • Uitreiking De Gouden Freelancer
  Juryleden Sheila Sitalsing, Max van Weezel en Franka Hummels vertellen wat ze zo goed vinden aan de tien producties die de shortlist hebben gehaald. En uiteraard maken ze de winnaar bekend…
  De prijs wordt gesponsord door: De Auteursbond (voorheen FLA)
 • Afsluiting

17:00 - Borrel

Het programma kan her en der nog aangepast worden, maar de begintijd van 13:30 staat vast, dus kom op tijd!

Symposium

De uitreiking van de Gouden Freelancer-award op 6 oktober hangt samen met een middagsymposium over de Onmisbare Freelancer om freelancers en de wereld daaromheen te laten weten dat veel niet zou werken zonder freelancers.

Uiteraard heffen we aan het einde van de middag het glas om op de winnaar te proosten.

Wat is de gouden freelancer?

De Gouden Freelancer Award is een tweejaarlijkse prijs voor het beste, door freelancers geproduceerde journalistieke verhaal. Voor redacteuren in vaste dienst zijn er prachtige vakprijzen zoals De Tegel. Maar daarmee blijft zoveel fantastisch werk onbelicht. Daarom heeft journalistencollectief Bureau Wibaut de Gouden Freelancer in het leven geroepen.

De prijs wordt uitgereikt op het Gouden Freelancer symposium met dit jaar als thema Advocacy Journalism. De prijs en het symposium worden ondersteund door de Sectie Freelance Journalisten van de Auteursbond.

Vakjury

Net als twee jaar geleden is het juryvoorzitterschap in handen van Max van Weezel, freelance journalist voor Vrij Nederland en presentator van Argos. Samen met een vakkundige jury bestaande uit Sheila Sitalsing en Franka Hummels zal hij alle inzendingen beoordelen op de mate waarin zij onderscheidend en vernieuwend zijn in het journalistieke werkveld.

De Gouden Freelancer Award is eind augustus 2015 voor het eerst uitgereikt. Ivo van Woerden won met zijn longread ‘The Great Marc Evers’ die online is gepubliceerd door paywall-uitgeverij Fosfor.

Locatie

Volkshotel
Wibautstraat 150
1091 GR Amsterdam

Schrijf je in voor het evenement via de button hieronder:

Stuur ons een email

Heb je een vraag, wil je een offerte aanvragen of meer weten? Stuur ons dan een email!

Not readable? Change text. captcha txt